Restudio Pracownia Architektoniczna – Rafał i Maciej Jacaszek | Gdańsk, Olsztyn :: Wnętrza Suwalskiego Ośrodka Kultury

Wnętrza Suwalskiego Ośrodka Kultury

Obiekt:
Wnętrza Suwalskiego Ośrodka Kultury

Typ:
Użyteczność publiczna

Faza:
Realizacja

Inwestor:
Miasto Suwałki

Lokalizacja:
Suwałki

Powierzchnia użytkowa:
6 539,2m2

Data:
2012 r.

Zespół:
Rafał Jacaszek, Maciej Jacaszek,
Grzegorz Porębski, Roland Kwaśny,
Bartosz Zamorski, Jarosław Folwarski

Jednym z ważniejszym czynników kształtujących jakość przestrzeni w i wokół budynku jest spójność i czytelność. Pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem musi istnieć zaplanowana relacja. W przypadku Sali Teatralno – Koncertowej w Suwałkach chcieliśmy podkreślić widownię oraz scenę zarówno w bryle jak i we wnętrzach. Był to motyw przewodni projektów 2 branż: architektury i aranżacji wnętrz. Przenikająca się z wielopoziomowym foyer bryła widowni jest wyraźnie wyeksponowana i stanowi centralny element całego założenia. Sama widownia została zrealizowana w ciemnych barwach, z wykorzystaniem naturalnego drewna wenge uzupełnianego dominantą kolorystyczną . Dzięki ograniczeniu się do tych dwóch kolorów udało się stworzyć stonowane i eleganckie wnętrze o wyraźnej i czytelnej koncepcji.
Kolory te i materiał emanują w postaci różnorodnych detali na cały obiekt.

Kolejną ważną przestrzenią w obiekcie jest atrium w części edukacyjnej Suwalskiego Ośrodka Kultury. Przewidzieliśmy tutaj doświetlony przeszklonym dachem hol pełniący również funkcję galerii sztuki. Ściany przestrzeni wystawienniczej zostały zrealizowane w jasnych neutralnych barwach tak by stanowiły one odpowiednie tło dla dzieł sztuki. W kontrze do ścian zaprojektowaliśmy posadzki – naturalne linoleum w kolorze ciemnego grafitu wyraźnie odcina się od pionowych płaszczyzn.

2 główne klatki schodowe pełnią funkcję dominanty przestrzennej we wnętrzach. Zrealizowaliśmy je jako monolityczne i pełne formy przestrzenne wykończone naturalnym drewnem wenge.

Komunikacja w obiekcie ma być zaprzeczeniem labiryntu. Główną ideą podczas projektowania tego obiektu było zapewnienie wzajemnego przenikania się różnych funkcji i widoków, tak by adepci sztuk artystycznych mogli, z przestrzeni ogólnodostępnych, podpatrywać profesjonalnych aktorów, tancerzy ćwiczących w salach prób. Funkcjonalnie połączyliśmy profesjonalną dużą scenę z amatorską salą kameralną, galerię z foyer, sale muzyczne i taneczne z głównym holem.